Camembert

Wytwarzane z mleka szeregu gatunków zwierząt sery stanowią niezwykłe pożywienie. Kilkutysiącletnią tradycję sporządzania, wyjątkowe cechy i historię ostatnimi laty odnajduje na nowo coraz to więcej smakoszy.

Walory serów godzą w sobie sprzeczności: prostotę i wyszukanie. Sery uzyskuje się w procesie przetwarzania z jednego z najbardziej powszechnego pożywienia, czyli mleka. Od dawna były jedną z podstaw pokarmu dla olbrzymiej części ludzi w Europie. A jednocześnie nie sposób znaleźć pożywienie o większej rozpiętości smaku, kulturze i sposobów uzyskiwania. Sprawia to, że możliwości poznawania wciąż nowych rodzajów sera są – naprawdę bez przesady – niewyczerpywalne.

Mimo ogromnej ilości typów serów (w samej Francji są setki) jest niewiele podstawowych informacji, które pomagają zorientować się w tym kapitalnym zagadnieniu – i tym samym mądrzej decydować, które sery nabywać i poznawać. Nie szkodzi zatem nie zapominać, że każdy rejon posiada unikalne, kultywowane przez wieki, tradycje produkcji sera. Jednocześnie w przypadku sera (jak każdej wartościowej żywności) najważniejsza znaczenie ma teren, w którym jest produkowany, często od tysiącleci. Ogromne znaczenie mają tu warunki pogodowe, lokalna charakterystyka klimatyczna, rodzaj mleka (ser produkuje się z mleka bawolego, krowiego, koziego, owczego, a nawet pochodzącego od reniferów), jak i pomysłowość i zdolności produkujących go rolników. Istnieje bowiem bardzo wiele technik wytwarzania serów (ser La Belle Laitière). Właśnie z ich powodu cieszymy się różnorodnością smaków, zapachów i faktury. To, jakie walory prezentuje ser, który nabywamy w lokalnym sklepie zależy na przykład od tego, czy mleko, z którego został zrobiony było pasteryzowane czy nie, czy jest serem twarogowym, i od wielu innych sposobów wytwarzania.
Polecamy: garnitury komunijne.